beboci

изследвания по време на бременност

Go down

изследвания по време на бременност Empty изследвания по време на бременност

Писане  Hrisi_Kari on Сря Окт 06, 2010 9:13 pm

Първи преглед при гинеколога

Обикновено първото посещение е най-продължително. При него се снема пълна анамнеза за минали, настоящи и наследствени заболявания. Лекарят ще ви попита за общи и гинекологични заболявания, операции, аборт, особености на костния таз, минали фрактури.
Това е моментът да обсъдите физическите и физиологичните промени, които ще настъпят с вас. Гинекологът ще ви посъветва за хранителния режим, който трябва да спазвате по време на бременността, както и хранителните добавки (например флуор, фолиева киселина и пр.), които трябва да приемате. сега можете да обсъдите кое е нормално за бременността и кое тревожни, в кои случаи трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Не се притеснявайте да зададете всички върпоси, които ви вълнуват.

При първото посещение при гинеколога - женската консултация (ЖК), се прави картон на жената, който включва:

ръст;
начално тегло;
стандартно кръвно налягане.


От тук нататък тези стойности се следят ежемесечно.

При първото посещение при гинеколога се прави и първото ултразвуково изследване. С него трябва да се разберат няколко неща:

-дали има бременност - диагноза на ранна бременност (5-6 г.с.);
-дали бременността протича нормално;
-дали бременността е едноплодна или много плодна (6-7 г.с.);
-дали няма някаква патология.


След като мине първата визита и картонът е готов, при всяко следващо посещение се нанасят следните данни:

обиколка и височина на матката;
тегло - за нормално се смята напълняване в рамките на 10-16 кг. (средно по 0,5 - 1,5 кг. за седмица в зависимост от стадия на бременността). Извън тази норма лекарите го считат за патология;
кръвно налягане - нормалното е 120/80. Наблядаващият гинеколог преценява дали кръвното налягане на бременната жена е в нормата;
сърдечни тонове на бебето - след 7-мия месец се следятс кардиотокограф.

При ултразвуковите изследвания се прави оценка на състоянието на плода чрез т.нар. биофизикален профил, чрез изследване на количеството околоплодна течност, степента на зрялост на плацентата, наличието на дихателни движения на плода,наличието на големи и малки изследвания на плода и запис на детските сърдечни тонове.

ВИДОВЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Кръв

1. Пълна кръвна картина (ПКК)

Включва изследване на хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити. При нормално протичаща бременност е желателно поне 5 пъти да се направи ПКК. В началото на бременността, в 5-ия, 7-ия, 9-ия и 10-ия лунарен месец.
При данни за анемичен синдром е необходимо изследване на серумно желязо, желязо свързващ капацитет и кръвна натривка за морфология на еритроцитите.

2. Кръвна група и резус фактор

Изследването се извършва при регистрация в ЖК (до 12 г.с.) заедно с кръвната картина. При Rh отрицателна майка е необходимо изследване на Rh-антитела в 4-ия, 8-ия и 9-ия лунарен месец. При Rh отрицателни жени с повишени анти Д тела ежемесечно се провежда детайлна ултразвукова диагностика на плода за настъпили изменения.
Необходимо е да се знаят кръвните групи и на двамата родители. Ако майката е Rh отрицателна, се имунизира след раждането с ани Д гама-глобулин, ако детето е Rh положително. Тази процедура се извършва и след всеки аборт.

Урина
Чрез анализ на урината може да бъдат установени много инфекции. Също така той сигнализира за възможност от диабет. Изследват се белтък, захар, седимент. Заедно с кръвните изследвания при всяко посещение се павят и изследвания на урина. При наличие на бактерии в урината задължително се прави трикратно микробиологично изследване с определяне чувствителността на изолирания микроорганизъм към определен набор антибиотици. С изследването на урината се откриват различни патологии, свързани с пикочно-половата система.

Микробиологични изследвания
Микробиологичните изследвания се правят с цел да се следи за инфекции, които е възможно да преминат през плацената и да увредят плода.

1. Вагинален секрет

Взима се веднъж в първите месеци на бременността (до 3-тия месец) и един месец преди термина. Целта на изследването е саниране на влагалището от патогенни микроорганизми. То е наложително и при всеки случай на клинично проявено течение, парене, сърбеж, генетален дискомфорт по време на бременността.

2. Изследване за хламидия
Нелекуваната хламидиална инфекция може да причини репродуктивни или други здравни проблеми, включително тазовъзпалителна болест, която довежда до инфиртилитет (безплодие) и извънматочна бременност. Това е изследване на хламидиен антиген от канала на маточната шийка. То дава възможност за откриване и лечението на прясна хламидийна инфекция. Опасното при наличието на такава инфекция е, че може да се предаде контактно при нормално вагинално раждане.

3. Токсоплазмоза

Заболяване, общо за животните и човека, чиито преносители най-често са котките. Заразяването може да стане орано - за хората при консумация на замърсени от котки храни. Друг начин на заразяване е чрез контакт с животни, например галене. При развитието си в организма на животните и човека токсоплазмите оказват патогенното си действие чрез отделяне на токсини, когато имате домашна котка или при съмнение за консумиране на заразени продукти. Повечето собственици на домашни котки обикновено вече имат изграден имунитет към болестта.

4. Цитонамазка

Целта е да се установят патологични изменения в повърхностния слой на маточната шийка. Задължително е да се направи поне веднъж някъде в 3-ия-4-ия месец или още при установяване на бременността.

Изследвания за вродени генетични аномалии

1. Амниоцентеза

Това е единственото изследване, което 100% може да установи генетично заболяване.
Прави се се в следните случаи:

когато жената е над 35 г.;
когато жената има предишно раждане на дете с малформация (или е имало такова раждане в рода й);
когато има неизяснени ситуации с бременностти, завършили със смърт на плода.
Амниоцентезата се прави след 16 г.с., като се взема проба от околоплодната течност с дълга, тънка игла. Процедурата се следи на видеозон. Това е инвазивна процедура, при която съществува минемален риск (около 0,5%) от спонтанен аборт.

2. Биохимичен скрининг

Този тест може да покаже дали вашето дете е с висок риск да се роди с вродени дефекти. Изследването се прави, като се взема кръв през 15-ата-16-ата седмица от бременността.
Ако сте избрали да направите този тест, важно е да разберете, че положителните (или патологични) резултати не означават съ сигурност, че имате проблеми. Факт е, че само 10% от жените с патологични резултати раждат деца с вродени дефекти. Като цяло патологичните резултати означават само, че трябва да проведете допълнителни изследвания, като ултразвуково изследване или амниоцентеза, за да сте сигурни.
От друга страна, негативните, или нормални, резултати не гарантират, че детето ви е здраво, а само че рисковете за вашето бебе да има вродени дефекти са минимални.

Хронология на стандартните изследвания

Обикновено в ЖК бременността се регистрира към 9-11 г.сДо 26-ата . седмица ЖК се посещава веднъж месечно, от 26-ата до 34-ата седмица - 2 пъти месечно, а от 34-ата до термина - всяка седмица.

12-а гестационна седмица:Серологично изследване за т.нар. австралийски антиген HbsAg - прави се в началото на бременността и 6 седмици преди термина.
Сифилис/васерман - използват се различни диагностични тестове, известни като проба на Wasserman. Изследва се само майката.
Изследване за HIV (СПИН) - в началото на бременността и около 6 седмици преди термина. Прави се само на майката

16-а гестационна седмица:

Ултразвуково изследване;
Амниоцентеза или биохимичен скрининг за вродени малформации.


16-а гестационна седмица, ежемесечно:

Правят се ултразвукови изследвания, измерване на артериалното налягане, тегло урина.

26-а гестационна седмица:

Изследва се кръвна захар с цел диагноза на гестационен диабет (диабет на бременността).

34-а - 36-а гестационна седмица:

Микробиологично изследване на вагинален секрет. Прави се прогноза за раждането, като се изследва костният таз на бременността.

Обменната карта за родилния дом се издава 45 дни преди предполагаемата дата за раждане.

Източник: д-р Антони Ненов за сп. "Моята бременност"

_________________
изследвания по време на бременност 5_1_12453013560.85072300_3_2_14263.875_3300CC_ebe1f2e920e520eee1изследвания по време на бременност 15614изследвания по време на бременност 107390
Hrisi_Kari
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  ???? on Вто Яну 04, 2011 11:32 pm

Момичета днес си взех направление за гинеколог,не познавам самата гинеколожка и утре мисля да ходя за установяване на бременността.Да видим какво ще ми каже,дали всичко е наред,честно да ви кажа ми е много притеснено :( Вие как се чувствахте парвия път?Вече мисля че трябва да се види нещо последната ми менструация беше на 18 ноември.Как мислите? :) Толкова съм объркана,а гърдите ми ще се пръснат така са напрегнати изследвания по време на бременност 27395 изследвания по време на бременност 827222 изследвания по време на бременност 367865 изследвания по време на бременност 888247

????
Гост


Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  stella80gr on Вто Яну 04, 2011 11:38 pm

пухчо ти трябва да си някъде 6-7г.с.и аз бях горе долу толкова когато се установи бременността ми и дори чух сърчицето.ти прави ли си тест?не се тревожи за прегледа стискаме ти палци всичко да е ок.защо не изчакаш поне още седмица за да се види със сигурност.да не е да отидеш и да не се види още нищо и да се разочароваш.така към 8г.с ще се види със сигурност
stella80gr
stella80gr
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 04.01.2010
Местожителство Местожителство : Гърция

Брой мнения : 1732

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  Hrisi_Kari on Вто Яну 04, 2011 11:43 pm

Puh40,за установяване на временност са нужни най малко от две седмици т.е 14 -15 дни след датата на очакваната менструация....Ще се види със сигурност,плюс това ако е в по късни седмици дори ще чуеш сърчицето.Това с напрежението на гърдите е нормално......ще отшуми след първите месеци.спокойно всичко ще е наред стискаме палци и да пишеш какво е станало ако идеш утре! АКо има нещо друго което те притеснява питай!!!

_________________
изследвания по време на бременност 5_1_12453013560.85072300_3_2_14263.875_3300CC_ebe1f2e920e520eee1изследвания по време на бременност 15614изследвания по време на бременност 107390
Hrisi_Kari
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  ???? on Сря Яну 05, 2011 3:11 am

Ами утре ще се обадя на гинеколожката да я питам кога да отида дали утре или друг ден кога ще е свободна защото тя е завеждащ отделение и е доста заета разбрах и ще видим ако мислите че ще се види БЯГАМ :) А да ви питам ако не види бебето това направление важи ли за следващ преглед или нензаете изследвания по време на бременност 883330
Правих си 2 различни теста в различни дни още като ми закъсня с една седмица и имах и на двата по-бледи от контролната лента чертички но определено забелижими :)

????
Гост


Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  жужагад on Сря Яну 05, 2011 3:37 am

привет ПУХЧО СТИСКАМЕ ТИ ПАЛЦИ ВСИЧКО ДА Е НАРЕД
АЗ ОТИДОХ В 6Г.С. И СЕ УСТАНОВИ БРЕМЕНОСТА С НОРМАЛЕН ЕХОГРАФ НО СЪРЧИЦЕТО МУ ГО ЧУХА ПО КЪСНО АКО ОТИДЕШ ПО РАНО МИСЛЯ ЧЕ УСТАНОВЯВАТ БРЕМЕННОСТТА С ВАГИНАЛЕН ЕХОГРАФ.
жужагад
жужагад
спящ на клавиатурата
спящ на клавиатурата

Регистриран на : 27.09.2009
Местожителство Местожителство : пловдив

Брой мнения : 3110

http://www.bgbaby.net/malkagad/index.php

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  ???? on Пет Яну 07, 2011 6:49 pm

Момичета днес бях на гинеколог и ми установиха бременността :) Видях едно малко снопче :) лекаря каза че съм в 6 седмица и всичко е наред за сега.Важното е че се е заселило в матката :) изследвания по време на бременност 14944 Лекаря ми хареса не е лош каза ми сле 1 месец пак за да чуем сърчицето изследвания по време на бременност 951600 изследвания по време на бременност 764370 изследвания по време на бременност 849732

????
Гост


Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  bebe_bebe on Пет Яну 07, 2011 7:02 pm

Браво имаме си още една бъдеща мама честито нека всичко да е наред пре тези 9 месеца аз да ти кажа като скоро раждала охх има си и хубавите и лошите моменти , ноо после се забравят лошите остават само хубавите
bebe_bebe
bebe_bebe
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 28.08.2009
Брой мнения : 1903

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  Hrisi_Kari on Пет Яну 07, 2011 7:18 pm

Пухчо ,айде честото от мен!Радвам се че всичко е ок за сега! Заповядай ето тук е бременелстака ни темичка,за сега имаме две бъдещи мами ,ти си третата.Ще си правите компания а и ние ще помагаме!!!
ЕТО ТУК Е
http://beboci.bulgarianforum.net/t858-topic

_________________
изследвания по време на бременност 5_1_12453013560.85072300_3_2_14263.875_3300CC_ebe1f2e920e520eee1изследвания по време на бременност 15614изследвания по време на бременност 107390
Hrisi_Kari
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

изследвания по време на бременност Empty Re: изследвания по време на бременност

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите