beboci

Рецепта за Сос бешамел (основен млечен сос)

Go down

Рецепта за Сос бешамел (основен млечен сос)

Писане  Hrisi_Kari on Нед Авг 29, 2010 10:54 pm




Сос бешамел (основен млечен сос)


Порции: 4

Продукти:


40г. брашно
400г. прясно мляко
40г. масло
щипка захар
сол

Начин на приготвяне:


В кипящото масло се слага брашното и малко се позапържва. Залива се млякото, като непрестанно се бърка с дълъг тел. Опитва се на сол. Поднася се към задушени зеленчуци, сварени яйца и др.

Ако сосът се приготви с повече брашно, ще се получи гъст сос бешамел, който служи за основа на всички вегетариански кюфтета. Благодарение на този сос всички зеленчуци, употребени в тези кюфтета, се съединяват.

При пържене бешамелът ги предпазва от разпръсване, а също и от поглъщане на много мазнина. Ако към сос бешамел се сложат поотделно жълтъците и после белтъците на пяна, получава се тесто за суфлета, а също и заливка за мусака. От всичко това се вижда, че този сос, рядък или гъст, има голямо приложение в кухнята. Млякото, което се налива в брашното, трябва да бъде студено. От бъркане с дълъг тел сосът става гладък и лъскав. За да се получи бял цвят, сосът се работи в меден басан или тиган.

В никакъв случай да не се приготвя в алуминиев съд - сосът потъмнява, става като замърсен и получава неприятен цвят и вид, а за да получи гланц, трябва да се работи на силен огън, като непрекъснато се бърка с дълъг тел. По желание към този сос се прибавя захар


_________________
avatar
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите