beboci


Join the forum, it's quick and easy

beboci
beboci
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Similar topics

Рецепта за Сос бешамел (основен млечен сос)

Go down

Рецепта за Сос бешамел (основен млечен сос)  Empty Рецепта за Сос бешамел (основен млечен сос)

Писане  Hrisi_Kari Нед Авг 29, 2010 10:54 pm




Сос бешамел (основен млечен сос)


Порции: 4

Продукти:


40г. брашно
400г. прясно мляко
40г. масло
щипка захар
сол

Начин на приготвяне:


В кипящото масло се слага брашното и малко се позапържва. Залива се млякото, като непрестанно се бърка с дълъг тел. Опитва се на сол. Поднася се към задушени зеленчуци, сварени яйца и др.

Ако сосът се приготви с повече брашно, ще се получи гъст сос бешамел, който служи за основа на всички вегетариански кюфтета. Благодарение на този сос всички зеленчуци, употребени в тези кюфтета, се съединяват.

При пържене бешамелът ги предпазва от разпръсване, а също и от поглъщане на много мазнина. Ако към сос бешамел се сложат поотделно жълтъците и после белтъците на пяна, получава се тесто за суфлета, а също и заливка за мусака. От всичко това се вижда, че този сос, рядък или гъст, има голямо приложение в кухнята. Млякото, което се налива в брашното, трябва да бъде студено. От бъркане с дълъг тел сосът става гладък и лъскав. За да се получи бял цвят, сосът се работи в меден басан или тиган.

В никакъв случай да не се приготвя в алуминиев съд - сосът потъмнява, става като замърсен и получава неприятен цвят и вид, а за да получи гланц, трябва да се работи на силен огън, като непрекъснато се бърка с дълъг тел. По желание към този сос се прибавя захар

Hrisi_Kari
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите