beboci

СЪН И БРЕМЕННОСТ

Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  stella80gr on Пет Фев 26, 2010 1:01 am

Сън през бременността

Много родители очакващи бебе знаят колко трудно се постига добър нощен сън след раждане на бебето. Но кой би очаквал, че спокойният сън по време на бременност се постига толкова трудно.
Всъщност, бихте могли да спите повече от обикновено по време на първия триместър. Нормално е да се чувствате уморена, тъй като Вашето тяло"работи" за да защити и храни бебето. Плацентата (органът, който храни фетуса до раждането) току-що се е оформила и тялото Ви отделя повече кръв, която се изпомпва по-бързо от сърцето Ви.
Обикновено, по-късно през бременността много жени имат проблем със съня.

Защо възниква проблем със съня през бременността?

Първата и най-важна причина е увеличаващия се размер на фетуса, което прави трудно намирането на комфортна поза за сън. Ако преди бременността сте спали винаги по гръб или по корем, за Вас ще е трудно да спите на една страна. Също така, обръщането в леглото става все по-трудно с напредване на бременността.
Други общи физични симптоми, които също могат да окажат влияние върху съня Ви са:Честата нужда от уриниране: бъбреците Ви "работят по-усърдно" за да филтрират увеличения обем кръв (30 до 50% повече кръв, от колкото сте имали преди бременността), движещ се през Вашето тяло. Резултатът от този процес на филтриране е по-голямото количество урина. Освен това, тъй като Вашето тяло нараства и матката става все по-голяма, налягането върху пикочния Ви мехур се увеличава. Това означава по-чести посещения на тоалетната през деня и нощта. Броят на посещенията през нощта може да бъде по-голям, ако бебето Ви е сравнително активно през тази част от денонощието.
Болки в гърба: болките в гърба или краката се причиняват от увеличеното Ви тегло.
Учестен пулс: честотата на пулса Ви се увеличава по време на бременността за да може сърцето да изпомпи по-голямото количество кръв, и колкото повече кръв се подава към матката, толкова повече сърцето Ви ще бие по учестено за да изпрати достатъчно количество кръв към останалата част на тялото Ви.
Учестено дишане: може да чувствате затруднения в дишането, тъй като нарастващата матка заема все повече място, в резултат на което се увеличава налягането върху диафрагмата Ви. В същото време може да забележите, че дишате по-бързо и по-дълбоко, като основната причина за това е увеличената нужда от кислород.
Киселини и запек: много жени получават киселини, които се получават, когато съдържанието на стомаха рефлуксира обратно в езофагуса (връщане на стомашен сок в хранопровода). По време на бременността цялата отделителна система забавя своята работа и храната остава по-дълго време в стомаха. В резултат на това могат да се появят киселини или запек.
Влияние върху съня Ви оказват и други фактори. При много от бременните сънищата им стават по-реалистични от обикновено и дори понякога се превръщат в нощни кошмари. Стресът също може да окаже влияние върху съня. Може би се тревожите за здравето на бебето, за това дали ще бъдете добър родител и как бебето ще промени Вашия живот или се чувствате нервна заради самото раждане. Всички тези чувства са нормални, но те могат да Ви държат (Вас и партньора Ви) будни през нощта.

Намиране на удобна поза за сън

В началото на бременността се опитайте да си създадете навик да спите на една страна. Лежейки на една страна със свити колена, това е вероятно най-комфортната поза с напредване на бременността. Освен това тази поза облекчава работата на сърцето, защото предотвратява допълнителното налягане, причинено от теглото на бебето върху по-голямата вена (vena cava), по която кръвта се връща към сърцето.

Някои лекари препоръчват бременната да спи на лявата си страна, тъй като черния дроб е от дясната страна на корема, лежането на лявата страна предпазва този голям орган от допълнителното налягане на матката. Попитайте лекаря си за препоръки - в повечето случаи лежането на едната или другата страна ще Ви помогне да намалите налягането върху гърба.

Не се притеснявайте излишно, ако през нощта се обърнете по гръб. Промяната на позата е естествена част от съня, която не може да контролирате. Вероятно по време на третия триместър от бременността тялото Ви няма да иска да заеме тази поза, защото тя ще бъде твърде неудобна. Ако все пак се обърнете по гръб и теглото на бебето притисне т.нар. vena cava, дискомфортът вероятно ще Ви събуди. Потърсете препоръки от Вашия лекар, той или тя може да Ви посъветва да използвате възглавница, която да Ви помогне да се задържите на една страна през цялата нощ.

Може да експериментирате с възглавници за да откриете подходяща поза а сън. Някои жени намират, че поставянето на възглавница под корема или между бедрата помага.

Съвети за спокоен сън

Следните съвети могат да увеличат Вашите шансове за спокоен нощен сън:

Прекратете приема на напитки с кофеин, като кафе и чай колкото е възможно повече. Ограничете техният прием само сутрин или в ранния следобед. Избягвайте големи количества течности или обилна храна в началото на нощта (но си осигурете достатъчно количество храна и течности през деня). Някои жени предпочитат обилна закуска и обяд и лека вечеря. Ако гаденето Ви събужда, може би ще искате да хапнете няколко бисквити (солети) преди лягане.
Използвайте леглото само за спане и за такива дейности, като четене. Не го използвайте за работа, домакински задължения и работа, попълване на дневници и т.н. Приучете се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден.
Избягвайте натоварващи упражнения точно преди да си легнете. Вместо това направете нещо релаксиращо, напр. изпийте топла без кофеинова напитка, като мляко с мед. Ако получите схващане на крака, може да Ви помогне, ако натиснете с ходила стената или да застанете на един крак. Също така трябва да се уверите, че приемате достатъчно количество калций, това може да помогне да се редуцира схващането на крака.
Ако безпокойството и тревогите Ви държат будна, премислете възможността да се запишете на курсове за бременни. Повечето знание и компанията на други бременни може да Ви помогне да се поуспокоите.
Какво да правите, когато не можете да заспите?

Вероятно ще настъпи време, когато няма да можете да заспите. Вместо да се въртите, притеснявайки се от този факт и да броите часовете до разсъмване, станете и направете нещо: четете книга, слушайте музика, гледайте телевизия, проверете електронната поща или нещо друго, което Ви носи удоволствие. Евентуално може да се почувствате изморена достатъчно за да се върнете обратно в леглото.
Ако е възможно, дремвайте за кратко (от 30 до 60 минути) по време на деня за да наваксате изгубения сън. Не е далече времето, когато бебето ще определя правилата за сън във Вашето семейство.
stella80gr
stella80gr
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 04.01.2010
Местожителство Местожителство : Гърция

Брой мнения : 1732

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  stella80gr on Пет Фев 26, 2010 1:10 am

Тук мамчета може да споделите какъв беше вашият сън по време на бременността
Спяхте ли спокойно или все неможехте да си намерите място?
От кой месец нататък започнаха проблемите със съня?
Коя ви беше удобната поза за сън?
stella80gr
stella80gr
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 04.01.2010
Местожителство Местожителство : Гърция

Брой мнения : 1732

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  МimchetoOo on Пет Фев 26, 2010 3:30 am

Моят сън през бременността значително се промени,но при всяка бременна е различно.Аз се събуждам за да уринирам най-много веднъж,мога да спа както си поискам и настрани,и по корем,и по гръб.Някои ще се зачудят "как така по корем" сега ще обесня.
Вземете 2 малки възглавнички (аз още от началото и исползвам) ,обърнете се на едната страна като се наклоните за поза сън по корем,една възглавничка я поставете под гърдите а другата под крака.Много удобна поза е за края на бременността тъй-като не се препоръчва да се спи по гръб.А спането настрани предизвиква много схващания и болки в ребрата и таза.На мен обръщането не ми е много трудно.
Иначе имам нощи в които цяла нощ бодувам и сън не ме хваща (за тези казват че отганизма се подготвял за предстоящото,а именно за безсънието когато бебчето се появи) и други в които спа като пън.Просто при всички е различно.Някои бременни не могата да спът от енергичността на бебчето си,е вижте аз нямам такива проблеми.Малката не шава докато аз си почивам и тя спинка СЪН И БРЕМЕННОСТ 624820

_________________
СЪН И БРЕМЕННОСТ 169764104516104883641305022929S2xIw0PE9Tdu05jmal5Q
СЪН И БРЕМЕННОСТ 3_13_12805579360.28461600_3_2_14727.833333333_9900FF_f2dfd3d4c120cbc1d4cf20c7dfc2cbc1
МimchetoOo
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  МimchetoOo on Пон Мар 15, 2010 6:37 pm

Бременност и сънища
СЪН И БРЕМЕННОСТ 76216319411771897821268649198N3G9aF5vhnnhZV2uXTLF
Бъдещата майка сънува...
Сънищата отразяват емоционалното състояние на повечето хора и за това е съвсем естествено по време на бременността (период на много смесени чувства) сънищата да са по-интензивни и странни.
Хормоналните промени (особено повишеният прогестерон) карат бъдещата майка да сънува по-често ярки и живи картини. Споменът за тях избледнява по-бавно, тъй като тя редовно се събужда през нощта и прекъсва фазите на изпълнения със сънища БДО сън (БДО сън – период от съня, при който има Бързо Движение на Очите).
Експерти са установили, че бъдещите майки често сънуват вода, говорещи животни, секс и големи сгради през трите триместъра. С напредване на бременността жената научава все повече за своето тяло и растящото бебе и обикновено това оказва влияние върху сънищата. Например малко след като бъдеща майка научава, че бременността и е с висок риск и може да получи кръвоизливи по време на раждането, няколко поредни пъти има тревожни и наситени с кръв сънища.
Опитайте се да не се притеснявате твърде много от сънищата си – те просто разкриват начина на възприемане и вълнението от големите промени в живота ви.
Ако желаете, можете да записвате историите на своите “нощни приключения” в специален дневник. Споделете сънищата си с партньора си и поговорете за тях.

_________________
СЪН И БРЕМЕННОСТ 169764104516104883641305022929S2xIw0PE9Tdu05jmal5Q
СЪН И БРЕМЕННОСТ 3_13_12805579360.28461600_3_2_14727.833333333_9900FF_f2dfd3d4c120cbc1d4cf20c7dfc2cbc1
МimchetoOo
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  жужагад on Пон Мар 29, 2010 3:53 am

при първата бременност Радост я усетих в началото на 4 месец от тогава няма спане не спираше да рита и сега си е такава бясна а с Пламчо както казва МИМИ когато аз почивах и той си кротуваше но и при двете си бременности сънувах детството си и починалите си баба и дядо.
жужагад
жужагад
спящ на клавиатурата
спящ на клавиатурата

Регистриран на : 27.09.2009
Местожителство Местожителство : пловдив

Брой мнения : 3110

http://www.bgbaby.net/malkagad/index.php

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  stella80gr on Чет Юли 22, 2010 12:20 am

аз засега не се будя от ритничета.малката е много кротка.дано да е така и след раждането.но виж еротични сънища сънувам през вечер.преди не ми се е случвало такова нещо.но явно е от бременността.по скоро при мен жегата не ми дава да спя.а и по гръб не е удобно и само се въртя като пумпал наляво надясно и сутринта чаршафа е по средата на леглото.
stella80gr
stella80gr
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 04.01.2010
Местожителство Местожителство : Гърция

Брой мнения : 1732

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  Мелани on Вто Юли 27, 2010 2:14 pm

Аз, за щастие, винаги съм спяла настрана ( като зародиш) и сега продължавам така. Само дето не мога да спя повече от 7 часа на денонощие. Будя се в 6, а си лягам към 11. Сънувам всевъзможни, безмислени глупости - рядко сънувам и починалата си баба. Случва се да се събудя от бебка, но е рядко - само, когато реши да се настани на пикочния ми мехур. Жегата ме тормози много и за това спим на климатик, но не този в спалнята, а в хола, че иначе настивам, пък.
Мелани
Мелани
упорито мамче
упорито мамче

Регистриран на : 24.03.2010
Местожителство Местожителство : Волос, Гърция

Брой мнения : 129

Върнете се в началото Go down

СЪН И БРЕМЕННОСТ Empty Re: СЪН И БРЕМЕННОСТ

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите