beboci

Пушенето през бременността

Go down

Пушите/пушихте ли през бременността си?

ДА
 
НЕ
 
 
 
Вижте резултатите

Пушенето през бременността

Писане  МimchetoOo on Пон Фев 22, 2010 8:41 pm

Тютюнопушене и бременност

Бременността е подходящо време за спиране на тютюнопушенето. Около 30 % от жените спират да пушат при потвърждаване на бременността, а някои малко по-късно. Съществуват проучвания, които показват, че около 25 % от бременните продължават да пушат. За бременната тютюнопушенето е източник на редица проблеми, като кървене и спонтанен аборт, раждане на бебета с поднормено тегло, преждевременно раждане, преносване на плода и повишен риск детето да стане пушач.

Повечето пушачки казват, че те биха искали да спрат, но продължават поради причини, като “Винаги мога да пропуша отново”, “Много късно е да се откажа” или “Не знам как да ги откажа”. Повечето от успешно отказали се от цигарите споделят, че са имали един, два, три и дори четири опита за спиране преди да се откажат.

Представете си 10 годишен пушач, който пуши по пакет цигари на ден и “пали” автоматично след храна, на телефона, по време на срещи, по време на почивката си, преди да легне и т.н. Навикът толкова се е вкоренил във всекидневието, че пушачът, който опитва да се откаже трябва съзнателно да казва “НЕ!” 60 или повече пъти на ден. Това постоянно напомняне за отказ от цигарите, заедно с някои симптоми при отказване от тютюнопушенето скоро го изморяват. Освен това пушенето има мощна вградена “наградна система” за продължаване на пушенето, което прави отказа още по-труден. С течение на времето пушача е “научил”, че бавното дълбоко поемане на дима от цигарата успокоява и релаксира пушещия, докато бързото късо и многократно всмукване на дима го изпълва с енергия. Пушачът би трябвало да знае, че желания ефект върху централната нервна система се проявява в рамките на 7 секунди, защото едно всмукване от цигара е еквивалент на интравенозно инжектиран 0,1 мг. никотин.

Защо трябва да откажете цигарите?

Изброените по-долу факти могат да Ви помогнат при взимане на това важно решение.

1. Цигареният дим съдържа над 2500 химични елементи, но три от тях – carbon monoxide, никотина и кадмия – драстично забавят растежа на развиващото се бебе. Пушекът съдържа висока концентрация на carbon monoxide, смъртоносен газ отделян при изгаряне на горивото от автомобилите. Червените кръвни телца в кръвта, чиято задача е да снабдяват бебето (и разбира се майката) с кислород, игнорират кислорода в кръвния поток и вместо това се свързват здраво с carbon monoxide. Това намаляване на кислорода може да забави развитието на бебето.
Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средното тегло на тези бебета е с около 200 гр. по-малко спрямо теглото на бебетата, родени от непушачки.
Майките, които спират пушенето от 4 месец на бременността имат бебета с тегло при раждането съвместимо с тези на непушачките. В допълнение преждевременните раждания намаляват с 26 %. Майките, спрели пушенето след 16, но преди 30 седмица от бременността имат бебета с по-високо тегло при раждане, от бебетата на майките, пушили по време на цялата бременност, но по-ниско от бебетата на непушачките.
Никотинът е мощен наркотик, към който човек се пристрастява бързо. Той възбужда нервната система, както на майката, така и на бебето като кара сърцето да бие по-бързо и стеснява кръвоносните съдове. Това намалява количеството на кислород и хранителни вещества към бебето. Кадмият блокира действието на един важен елемент – цинка. Ниските нива на цинк са асоциирани със забавяне на развитието и последващо раждане на бебе с поднормено тегло.
2. Кърмачките, които пушат отделят около 30 % по-малко мляко от непушачките, което резултира в по-бавното увеличаване теглото на бебето. Освен това никотинът се концентрира в кърмата и може да възбуди бебето, да предизвика интензивен плач, колики и проблеми със съня.
3. При бебета, излагани на пасивно пушене по време на бременността и след раждането се увеличава риска от раждане с поднормено тегло, инфекция на средното ухо и инфекции на горните дихателни пътища.
4. Около 90 % от отказалите цигарите не използват формални програми или терапевти. Една година след отказване на цигарите, рискът от сърдечни заболявания намалява наполовина. След 15 години рисковите фактори за всички други, свързани с тютюнопушенето заболявания са почти същите като при непушачите.
5. Отказът от цигарите при бременните и техните партньори е по-успешен, защото раждането на бебе е много важно събитие в живота и мотивацията е разбираемо по-голяма. В рамките на 6 месеца, 75 % от отказалите цигарите пропушват отново, а 3 % пропушват след 6 месеца. Въпреки това, жена, която е отказала цигарите по време на бременността има по-голям шанс да остане непушач. Де факто 1/3 от тях остават непушачки.

Какво мога да направя за да спра пушенето?

Първа седмица (подготовка за отказване на цигарите):

* Залепете бележка на кутията с цигарите и запишете всяка цигара, която изпушвате за една седмица. Включете броя на цигарите, времето, мястото и настроението/причината. Използвайте тези бележки за да определите Вашите персонални причини за пушене и планирайте да се справите с тези “изкушения”.
* Пушете цигари, които съдържат между 40 – 60 % по-малко никотин, от цигарите, които обикновено пушите.
* Събирайте фасовете от цигарите, които сте изпушили в стъклен буркан с капак. Поставете този буркан на място, където може да го виждате, когато лягате да спите и се събуждате. Ако се появи желание за цигара, махнете капака, прибавете малко вода и помиришете.
* Започнете да се държите като непушач. Избирайте места за непушачи в ресторанти и хотели.
* Определете място в дома си и в службата за “зона за пушене”. Това място трябва да е неудобно, като например гаража или навън.
* Дръжте цигарите си на неудобно място, като например на терасата, гаража или в пощенската кутия, ако живеете в апартамент. На работа “крийте” цигарите в някое трудно достъпно място или помолете колега непушач да ги съхранява.
* Не си купувайте стекове. Купувайте само по един пакет, дори това да означава неприятна разходка до магазина нощем.Включете 5 минутно загряване, 15 – 20 минути упражнения и 5 минути отпускане. Пулсът Ви не трябва да надвишава 140 удара в минута, а температурата на тялото не трябва да надвишава 38 градуса. Енергичната разходка е едно от най-добрите упражнения по аеробика, което помага за намаляване на напрежението и желанието за цигара.
* Започнете да се упражнявате. Упражнявайте се 20 – 30 минути през ден.
* Практикувайте бавно, дълбоко вдишване през носа и издишване през свити за целувка устни. Повторете 3 до 5 пъти. Това упражнение може да правите до 5 пъти през деня.
* Стремете се спрете цигарите от 16 седмица на бременността, но не по-късно от 30 седмица.

Втора седмица

* Пийте от 6 до 8 чаши течности (вода, сок, нектар и др.) на ден, освен ако Вашия лекар не Ви е предписал друго. Добре е ако планирате да изпивате около 200 гр. течност на всеки един или 2 часа, когато сте будни. Вода, мляко и сок са подходящи питиета, избягвайте такива, съдържащи кофеин. Завършвайте всяко хранене с чаша вода. Консумирайте карбохидрати за да минимизирате раздразнителността. Богати на карбохидрати са: всички пресни плодове и зеленчуци.
* Приберете всички принадлежности за пушене в дома, офиса и колата. Почистете колата за да елиминирате остатъчния мирис на цигарен дим.
* Временно прекратете сядането в предпочитаното Ви кресло за пушене или подобно място.
* Ако имате проблеми със съня нощем, изпийте чаша мляко.

Трета седмица и нагоре

* Желанието за цигара обикновено има пик през първите 24 часа и намалява през следващите 7 дни. Желанието обикновено е по-слабо сутринта и се управлява по-трудно вечерта, вероятно вследствие от умората. Независимо от това, колко силно желание за цигара изпитвате, трябва да помните, че то ще отмине в рамките на 3 до 5 минути. Не му се давайте. То ще отмине независимо от това, дали ще запалите или не. Когато изпитате силно желание за пушене поемете бавно и дълбоко въздух 5 минути и изпийте чаша вода.
* Хипнозата е друг начин, използвани при отказ от тютюнопушенето.
* Консултирайте се с Вашия лекар относно възможността за използване на никотинова лепенка. Използването и по време на бременността е спорно, защото бебето е изложено на сърдечно-стимулационния ефект на никотина, но не е изложено на въздействието на carbon monoxide, кадмия и всички останали химически съставки.

_________________

avatar
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  Елица on Пон Фев 22, 2010 9:38 pm

с каката не съм пушила но с малката пуших то това не е много за казване
ама този път неможах да ги спра добре че на детето му няма нищо роде си здраво!
но е хубаво да не се пуши
avatar
Елица
фен на форума
фен на форума

Регистриран на : 25.01.2010
Местожителство Местожителство : КАЗАНЛЪК

Брой мнения : 363

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  bebe_bebe on Пон Фев 22, 2010 10:43 pm

охх незнам знаете ли мен кое ме спира макар че може да ви се стори смешно но мен ме спира моя щото той ще ми се ксра и ще се разочарова много аз не мога да скрия нищо от него ако скрия и ми става гузноо и докато не си призная ме яде ама яката ме изгризва отватре и така не че ако не беше той щях да пуша постоянно говоря за една цигара даже не цяла в никакв случай не мога да си помился да почна пак редовно да пуша с това малко мечтано съкровище в корема ми
avatar
bebe_bebe
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 28.08.2009
Брой мнения : 1903

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  stella80gr on Вто Фев 23, 2010 12:05 am

Мимче браво за хубавата темичка аз не пуша и милото не пуши.един проблем по малко
avatar
stella80gr
VIP персона
VIP персона

Регистриран на : 04.01.2010
Местожителство Местожителство : Гърция

Брой мнения : 1732

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  МimchetoOo on Вто Фев 23, 2010 12:22 am

Моето мило пък ги спря тъй-като тук са по-скъпи.И само като си направиш сметка че пестиш ток а цигарите за един месез излизат повече от колкото тока за 2 месеца и как да не ги спреш.Но аз се радвам че не пуши,защото сега качва килограми а иначе беше голям кльощю.Като се гушкахме и кокалите и на двамата ни тракаха ужас как убиват .

_________________

avatar
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  МimchetoOo on Вто Фев 23, 2010 12:23 am

Радвам се,че темичката ви харесва.

_________________

avatar
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  МimchetoOo on Чет Мар 18, 2010 8:13 pm

ПУШАЧКИТЕ ЗАЧЕВАТ ПО-ТРУДНОПушачките раждат агресивни деца

Пушачките зачеват много по-трудно, отколкото жените, които не пушат. Родените от тях деца са по-агресивни от останалите, изостават в училище и са предразположени да развият астма, хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Жените, които пушат, са 30-40 на сто по-застрашени от аборт през първите три месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок.

Доказано е, че 5 % от всички случаи на недоносване се дължат на тютюневия дим. Смъртността при бебетата е с 20-30 на сто по-висок, ако майката си позволява да припалва цигари. Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността.

_________________

avatar
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  МimchetoOo on Вто Мар 30, 2010 4:49 pm

Пушенето по време на бременността влияе на детската психика!


Майките, които пушат по време на бременността, излагат децата си на по-голям риск от развитието на психологични проблеми, сочат данните от ново изследване на британски учени, предаде Ройтерс.


Учени от четири британски университета са изследвали 6 356 12-годишни деца за различни психотични симптоми като халюцинации или заблуди. Около 19% от тях са били с майки, пушили активно по време на бременността. Малко над 11%, или 734 от цялата група, са имали симптоми на психоза.

Много предишни изследвания са установили, че цигарите може да увредят плода на майките, които пушат, докато са бременни. Рисковете включват раждането на по-малки бебета и увеличаването на риска от внезапна смърт на плода или сърдечни проблеми.
Въпреки многобройните изследвания, очертаващи риска за новородените, данните сочат, че между 15 и 20% от жените във Великобритания пушат по време на бременността.

Изследователите са установили също, че употребата на алкохол по време на бременността се свързва с психотични симптоми, но само при деца, чийто майки пият повече от 21 единици алкохол седмично по време на ранната бременност. Причините за връзката между пушенето при бременните и психологичните проблеми все още не са напълно изяснени, но британските учени предполагат, че пушенето може да повлияе на детската импулсивност, внимание и познавателни способности. Според тях са необходими още изследвания, за да се установи с точност по какъв начин тютюнът уврежда мозъка на децата.

_________________

avatar
МimchetoOo
Admin
Admin

Регистриран на : 16.02.2010
Местожителство Местожителство : Италия

Брой мнения : 1419

http://www.beboci.bulgarianforum.net/

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  mama2be on Съб Сеп 24, 2011 2:52 am

Аз бях пушачка преди да забременея.. В момента, в които разбрах, че съм бременна започна процеса на отказване, които за моя радост трая 5 дена, през които пушех между 1 и 3 цигари.. На 6тия ден се събудих и не ми се пушеше изобщо, а от 12та г.с насам направо ми се повръща като помириша цигарен дим..

mama2be
любопитко
любопитко

Регистриран на : 20.09.2011
Брой мнения : 1

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  Hrisi_Kari on Съб Сеп 24, 2011 3:31 am

mama2be написа:Аз бях пушачка преди да забременея.. В момента, в които разбрах, че съм бременна започна процеса на отказване, които за моя радост трая 5 дена, през които пушех между 1 и 3 цигари.. На 6тия ден се събудих и не ми се пушеше изобщо, а от 12та г.с насам направо ми се повръща като помириша цигарен дим..

_________________
avatar
Hrisi_Kari
Admin
Admin

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 5466

Върнете се в началото Go down

Re: Пушенето през бременността

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите